mojito

MOJITO – průvodce koktejlem pro začátečníky

5/5 - (4 votes)

Mojito jako jeden z nejoblíbenějších míchaných drinků? Léto je tady! Znamená to mnoho věcí… moře, dovolená, letní šaty, večírky ve světle zářícího měsíce a lesknoucích se hvězd. A to vše poháněno temperamentními koktejly!

Jedním z nejznámějších plážových koktejlů je Mojito původem z Kuby.

Navzdory divadlu a mytologii kolem mojita je to ve skutečnosti jeden z nejjednodušších a nejuniverzálnějších nápojů pro domácí bar. Vyžaduje všechny druhy lihu, všechny druhy přísad a lze jej snadno přizpůsobit. Může se podávat ve sklenicích nebo ve džbánech, podávaný přímo nebo zalitý sodou. A je téměř vždy vynikající. Ve světě kukuřičného sirupu a uměle přibarvených zvěrstev, jako je „beer– ritas“ a plastové kbelíky s pískem se zmrzlými rozbředlými nesmysly, by to mělo být základem každé párty, kterou pravděpodobně uspořádáte.

Mojito je naprosto úžasný, protože se řídí několika velmi základními principy:

Zásada č. 1: Kombinace sladké a kyselé je chutná

Mojito se zakládá na brilantním spojení limetkové šťávy a cukru. Toto snoubení limetky a cukru je základem nevýslovného množství koktejlů (ostatně velkého množství nealkoholických nápojů od limonády až po citronovo-limetkovou sodovku) a je to charakteristické chutě dobře vyrobeného mojita. Limetky jsou celkem levné a jedna dobrá limetka vyjde asi na 3 nebo 4 mojita. Cukr může mít mnoho podob: jednoduchý sirup vyrobený spojením stejných dílů vody a cukru funguje skvěle, ale stejně tak kostky cukru, agávové sirupy a dokonce i balíčky cukru od místní kavárny.

Zásada č. 2: Malá máta je dlouhá cesta

Čerstvá máta je k dostání v každém obchodě s potravinami a většinou je velmi levná. Za pár korun si koupíte celou hromadu máty a stačí jeden nebo dva lístečky, abyste sladkokyselý nápoj pozdvihli závanem svěžesti. Navíc použití čerstvých bylinek v nápojích je velmi, velmi cool.

Zásada č. 3: Jednoduché je téměř vždy nejlepší

Poslední složkou každého mojita je samotná lihovina. Stříbrný a nebo bílý rum je oblíbenou složkou a existuje mnoho jemných a levných rumů v rozmezí 500 – 1000kč, které fungují docela dobře v mojito. Mojito je ale stejně vnímavé k vodce (ztratí nádech zemité melasy, ale získá svěží svěžest jako koktejl Kamikaze), zlatému rumu (dodává nádech dubové vanilky) a dokonce i kořeněnému rumu (který může být velmi dobrodružný). Použili jsme dokonce tequilu (která dělá jakousi faux margaritu) a bílou whisky (což jí dodává zrnitou chuť podobnou pivu). Bez ohledu na to, co jsme zkoušeli, silné mojito je téměř vždy dobré. Pokud vám dojde nějaký druh likéru v jedné láhvi, ale stále máte limetky a cukr, proč přecházet k další láhvi a nic vám neunikne.

Jde ale o to, že nápoj je jednoduchý na přípravu a velmi, velmi vstřícný. Jsou zde pouze čtyři ingredience a žádná z nich není nijak zvlášť exotická nebo drahá.

Zásada č. 4: Můžete vyprázdnit skříňku s ovocem

Pravděpodobně největší věcí na mojitu je to, že téměř žádné bobulovité nebo necitrusové ovoce, které by se nedalo zamíchat do nápoje, je ještě lepší. Jahody, borůvky, mango, ananas, maliny… prostě všechno se dá vyzkoušet a téměř vždy to chutná. I když se tak nestane, cena neúspěchu je velmi, velmi nízká a obvykle se najde ochotný návštěvník večírku, který to stejně porazí. 

Recept na Mojito

  1. Pořiďte si nějaký druh nádoby. Sklenice, džbán… cokoliv.
  2. Vymačkejte čtvrt a půl limetky na drink.
  3. Přidejte cukr… něco kolem jedné lžičky na nápoj. Experimentování neuškodí.
  4. Na každý nápoj nakapejte jeden nebo dva lístky máty. Volitelné : pokud máte jahody nebo něco podobného, ​​budete to muset sem zamíchat. Toto je pokročilý barmanský pohyb, ale ve skutečnosti to znamená pouze rozdrtit vše, co je v nádobě, jakkoli můžete. Pokud nemáte muddlera, bude se hodit velká vařečka nebo dokonce palec.
  5. Přidejte panáka lihoviny (40ml), nebo víc, jak chcete… doporučujeme bílý rum
  6. Vhoďte trochu ledu a zamíchejte, energicky. Nebo protřepejte. V každém případě se trocha ledu rozředí, nápoj vychladne a cukr se smíchá.
  7. Pokud cítíte potřebu, sceďte ho do sklenice. Pokud používáte džbán, pravděpodobně to není nutné. Pokud máte rádi limetky ve sklenici, pravděpodobně to není nutné. Pokud jste popletli nějaký druh bobulí nebo ovoce, pravděpodobně budete chtít přecedit, abyste z nápoje dostali rozmačkaný nepořádek.
  8. volitelně : dolijte sodovkou… to zředí sílu nápoje, pokud je na vás moc silný.
  9. opakujte kroky 1 – 8, jak uznáte za vhodné.

Upřímně řečeno, jen velmi málo nápojů je tak snadných kromě rumu a koly nebo podobného nápoje a ve skutečnosti to není o moc složitější.

Nejlepší rum pro Mojito

Takže už víme, že pokud jde o letní pití, Mojito je základ. Jeho citrusové, mátové šumění je dokonalým uhašením žízně v těch parných horkých dnech pod sluncem. Ať už se povalujete u bazénu, skáčete na večírku nebo prostě popíjíte na verandě, mojito vás určitě potěší.

Výroba Mojito doma nemusí být tak drahá, jak si myslíte. Pokud jde o výrobu těchto koktejlů na bázi rumu, použití levného rumu slušné kvality je vše, co potřebujete, aby vás provedlo vaším oblíbeným receptem.

Sestavili jsme žebříček pěti nejlepších rumů pro Mojito.

Bacardi Carta Blanca

Bacardi Carta Blanca

Rum Bacardi Superior vznikl v roce 1862. Je to originální lehký rum, vhodný k přípravě míchaných nápojů. Zraje jeden až dva roky v pečlivě vybraných dubových sudech. Po zrání se rum mísí a prochází druhou uhelnou filtrací, aby dosáhl maximální čistoty a charakteristické jemnosti.

Plantation White 3 Stars

Plantation White 3 Stars

Tohle je bílá hvězda, která vznikla jako pocta historickým rumů v Karibiku. Rum Plantation White 3 Stars je směsí top rumů z BarbadosuTrinidadu Jamajky, které jsou různě stařené a mají rozdílné chuti – a spolu v jedné lahvi jim to pěkně funguje.

Duppy Share White Rum

Duppy Share White Rum

Vychutnejte si živou oslavu Jamajky ve 100% bílém rumu. Duppy Share White Rum vznikl proto, abyste si ho užili jak v míchaných drincích, tak samotný. O jeho zrod se postaral hudebník a rapper Kano, který do něj vtiskl své jamajské kořeny. 

Duppy Share White Rum tančí tóny manga, tymiánu, ananasu a pepře pimenta. Zve vás k tomu, abyste si užívali každý den a tvořili zážitky, na které se nezapomíná. Vyslyšte jeho volání.

Podívejte se na recenzi Duppy Share White.

Havana Club Anejo 3y

Havana Club Anejo 3y

Havana Club Anejo 3y Rum Havana Club 3 roky patří mezi nejprestižnější bílé rumy pocházející z Kuby. Je suchý, jemný a ideální pro přípravu koktejlu Daiquirí a Mojito.

Espero Coco Caribe

Espero Coco Caribe

Karibik, kokosy, slunce, letní pohoda… Takhle přesně si připadáte, když si vychutnávat kokosový rum Espero Coco Caribe. Tahle směs dominikánských rumů zraje v dubových sudech metodou Solera 4 až 7 let s kokosovým mlékem. 

Espero Coco Caribe je sice sladší, ale 40% obsah alkoholu dává na vědomí, že není určený jenom pro dámy. Rum voní po kokosu a v chuti vládne samozřejmě také kokos. Když ho ale pořádně prozkoumáte, objevíte také tóny vanilky a čokolády. Dopřejte si dotek kokosu v pravém dominikánském rumu.

To je ono… pokud byste čekali dlouhou lekci historie o vzniku mojita, o správném způsobu krájení limetek, o mocných starověcích, kteří je velebili, nebo o správných bílých rumech, které se v něm používají, podívejte se někde jinde.  Pro účely každého nováčka je klíčové vědět, jak se Mojito vyrábí a jak levně ho lze vyrobit. Díky tomu budete mít mnohem více času užít si plážovou párty!

Bílý rum na mojito

Podle legendy se mojito vrací k dlouhé tradici karibských rumových nápojů. Pirát Francis Drake prý v 16. století pil nápoj vyrobený z cukru, karibských limetek, aguardiente de caña (jednoduchá pálenka z cukrové třtiny) a máty, aby si léčil své žaludeční potíže. Drake, Španěly nazývaný také El Drague (Drak), dal tomuto nápoji jméno Draquecito

Název Mojito však nápoj dostal až na začátku 20. století na Kubě. Tam se osvěžující koktejl stal oblíbencem i Ernesta Hemingwaye, který si mojito vychutnával ve svém oblíbeném baru La Badeguite del Medioobjednal. Mojito je dnes mimořádně oblíbený a všestranný koktejl. Podává se k lehkým jídlům i ke grilování. Je oblíbeným nápojem na koktejlových večerech. Na otázku, jaký je nejlepší rum do mojita, často není snadné odpovědět. Vzhledem k úzkému spojení s kubánskou lehkostí by nejlepším rumem na mojito měl být alespoň kubánský rum, abychom zůstali věrni tradici. Ale většina lidí zkouší bílý rum do mojita.

Podívejte se na další doporučený bílý rum do míchaného drinku Mojito.

Legendario Aňejo Blanco

Legendario Aňejo Blanco

Rum Legendario Anejo Blanco se samozřejmě vyrábí také na Kubě a ztělesňuje karibskou vášeň ostrova, kde je tento rum mezi místními obzvláště oblíbený. Na rozdíl od mnoha bílých rumů zraje Legendario Anejo Blanco Rum v dubových sudech, a proto má obzvlášť širokou škálu chutí, což z něj dělá nejlepší rum pro mojito. Kromě sladkosti typické pro bílý rum nabízí rum Legendario Anejo Blanco na patře tóny karamelu, ořechů a ovoce – vůně, které byste jinak očekávali v hnědém rumu.

Rum Legendario Anejo Blanco se doporučuje jako nejlepší rum do mojita v neposlední řadě díky jeho úžasně lehkému a dlouhotrvajícímu závěru bez jakéhokoli pálení alkoholu. Znalci doporučují rum Legendario pro mojito a čistý požitek. Rum Legendario Anejo Blanco naředěný šťouchaným citronem krájí téměř stejně dobře jako skvělý rum pro mojito.

Podobné příspěvky