Bombardino je nápojem určeným pro veselé chvíle s přáteli

5/5 - (1 vote)

Určitě ho znáte, museli jste o něm už někdy v minulosti slyšet. Možná jste ale jen nevěděli, z čeho se přesně sestává. Pojďme si proto představit Bombardino, oblíbený doplněk pro zimní měsíce, stává se tak alternativou letních koktejlů, když přijde doba sjezdovek, zasněžených plání a lyžařských výletů za dobrodružstvím. Protože je tento nápoj favoritem hlavně v Itálii, nic nebránilo tomu, aby se rozšířil i do alpských oblastí. Jak se připravuje a co rozhodně nesmí chybět při jeho servírování? Drink, co si můžete snadno vykouzlit i doma, už nesměle klepe na dveře!

Bombardino si lze koupit už hotové

Na první pohled vypadá jako klasický vaječný koňak, po ochutnání však zjistíte, že jde přece jen o něco trochu jiného. Bombardino koupíte i v litrových lahvích, běžně má mezi 15 a 20 procenty alkoholu a pro zimní posezení u svíček je naprostým favoritem mnoha českých i italských domácností. Pokud nemáte dost času na přípravu v uspěchaných dnech prosince, nevadí, kupte si jej v lahvi s originální etiketou. Kdo ale volné chvíle má, ten si Bombardino rád připraví i v domácích podmínkách. Už jen proto, že na něm opravdu není nic těžkého, byť Chupito nebo Daiquiri je svou obtížností o několik úrovní níže.

Hotové Bombardino

Bombardino od výrobce G. Bertagnolli. Tento populární italský vaječný likér má sytě žlutou barvu, krémové složení, intenzivní vůni vaječných žloutků a mléka, vše je navíc završeno vůní a chutí rumu. Tato kombinace jednotlivých složek láká k ochutnání, především pokud máte rádi sladké smetanové likéry.

Bombardino můžete použít na výrobu variace „alžírské kávy“, které se říká Calimero. Budete k tomu potřebovat 1dl Bombardina, 0,4 dl bílého rumu, tyto dvě ingredience ohřejete na max. 80°C a přidáte k nim malé italské espresso. Navrch přidáte ještě šlehačku. Tento nápoj vás zahřeje nejen rumem, ale také vaječným koňakem v podobě Bombardina a samozřejmě tím, že je teplý.

Představme si originální recept

Vyskytuje se v mnoha různých variacích, možná se setkáte hned s několika, stačí jen trochu více zapátrat ve vyhledávači. Co do originálu patří? Vaječný koňak, whisky, mléko, smetanu, a ještě trochu kakaa. Že taková směs působí nesourodě? Ale kdeže, nebojte, zkuste recepturu dodržet a uvidíte sami, až se poprvé napijete. Je to opravdu bomba, jak už napovídá název. Inspirace pro labužníky a velká výzva pro nováčky. Jednoduché, stačí nanejvýš desítky minut a připravené sklenice se silnějšími stěnami. Připravíte si také hrnec, v něm svaříte whisky a vaječný koňak, poté přidáte horké mléko a směs, která vznikne, směřuje právě do sklenic. Protože na Bombardino patří smetana, neměli byste sebe ani své hosty ošidit o potěšení, co zažívají i mnozí návštěvníci alpských restauračních zařízení.

Je to vlastně hodně mladý nápoj

Poprvé vzniklo na italských lyžařských vlecích, dá se říci! Rok 1972 a Livigno, jedna chata a jistý Aldo Del Bó, jenž se svým mladým baristou připravil úvodní dějství této nevšední legendy. Bombardino si pak zamilovali všichni, smetanový vršek dozdobený špetkou kakaa dělá výborný vizuální dojem, připadáte si pak jako v ráji. Někdy se připravuje s kávou, jindy zase s brandy, whisky není sama o sobě podmínkou. Můžete si všechno přizpůsobit tak, jak velí vaše chuťové pohárky, nikde není psáno, že je něco zcela závazné. Bombardino je spíše inspirací, které možná vzniklo i díky jiné tradici, jakou je například irská káva.

Varianta Pirata je také dost oblíbená

Zkuste si dát Bombardino takzvaně „na piráta“. Varianta Pirata totiž počítá s karibským rumem místo whisky, ve Scozzese pro změnu zastupuje původní recepturu brandy. Jindy se zapojí i grapa, oblíbená italská kapalná pochoutka. Ve variantě Calimero se pak počítá s menší porcí alkoholu, což je výhodné pro ty, kteří se chtějí spíš zahřát teplým nápojem, pochutnat si, ale nedávat si přímo tvrdý alkohol. Vaječný likér Zabaione, dvojité espresso a pak ještě šlehačka a kakao. Jinak řečeno, původní whisky, brandy či jiný alkohol je nahrazený kávou. Inu, pěkně po italsku, že?

Do hrnečku tato kráska nepatří

Bombardino si samozřejmě můžete po uvaření nalít naprosto kamkoliv, tomu se meze nekladou. Ale nebyla by škoda, kdybyste mu nedopřáli skleničku? Je krásně barevné, veselé a o to byste s hrnečkem přišli. Sklenička se silnější stěnou na stopce, to je něco úplně jiného, že? Platí, že nápoje se musí vychutnávat a většina jich patří do skla, pokud si nechcete dopřát espresso v originálním hrnečku, to je ale úplně jiný příběh.

Podobné příspěvky