Historie rumů Zacapa Centenario a odkud pochází

5/5 - (2 votes)

Rumy Ron Zacapa si podmanily svět. Jaké je tajemství jejich úspěchu? Pojďme nahlédnout do historie vyhlášené značky Ron Zacapa Centenario.

Luxusní rum Ron Zacapa Centenario

Za-ca-pa. Tyto tři slabiky potěší uši svým rytmem a libozvučností. Je to však nic ve srovnání s koncertem, jaký na chuťových pohárcích rozehrávají rumy Ron Zacapa Centenario. Jde o nápoj pro skutečné labužníky, kteří si potrpí na kvalitu bez kompromisů. V každé lahvi se ukrývá tekuté zlato z cukrové třtiny, jehož popularita přesahuje hranice kontinentů.

Jeden doušek tohoto výjimečného rumu řekne více než tisíc slov a máte-li možnost Ron Zacapa Centenario okusit, neváhejte ani chvíli – jde přímo o jedinečný zážitek. Než se totiž populární nápoj dostane k vám, musí po dlouhé roky dozrávat v sudech z bílého dubu; i ty nejrozšířenější edice v sudech ve vysoké nadmořské výšce odpočívají alespoň pět let, ty nejexkluzivnější rumy Ron Zacapa pak podepisují nájemní smlouvu dokonce na 23 roků. Trpělivost prý růže přináší, v tomto případě se však dlouhé zrání převtěluje do nezaměnitelného nápoje. Aby byl váš zážitek kompletní, dnes si povíme jaká je historie rumů Ron Zacapa a kde se vyrábí.

Ron Zacapa – rok založení

Destilerie Ron Zacapa Centenario byla založena v roce 1976. Autorem receptury prvních rumů byl doktor a chemik Alejandro Burgaleta.

Odkud je rum Ron Zacapa?

Rum Ron Zacapa pochází z Guatemaly. Vyrábí se ve stejnojmenném městě Zacapa, které bylo na východě středoamerické země založeno v roce 1876 – první várka rumů vznikla na počest sta let od založení Zacapy, odtud dovětek Centenario (španělsky „sté výročí“) v názvu drinku. 

Historie rumů Zacapa Centenario

Jak už víme, rumy Ron Zacapa nám zpestřují život již téměř půl století. Za jejich globálním úspěchem je třeba hledat několik faktorů: výjimečné suroviny, ojedinělé výrobní postupy a, což může mnohé překvapit, také guatemalské podnebí. Tyto složky doprovázejí alkoholovou Zacapu po celou její historii.

Pokud jde o suroviny, Ron Zacapa Centenario se vyrábí z čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Že takto vznikají všechny pravé rumy? Omyl, drtivá většina producentů používá levnější melasu, zbytkový produkt při výrobě cukru. Panenský sirup je primárním výrobkem při zpracování cukrové třtiny. Tu si Ron Zacapa pěstuje na vlastních plantážích na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 metrů. Vzácné mikroklima, půda a teplota? Výrobce se chlubí, že jeho cukrové plantáže leží na nejlepším místě na světě. Kdo okusil rumy Ron Zacapa, přít se pravděpodobně nebude.

Kvašení napomáhá specifický druh kvasinek získaných z ananasu. Pro všechny biology mezi vámi uveďme, že jde o kmen Saccharomyces cerevisiae. A pro ostatní dodejme, že specifické aroma rumů Ron Zacapa produkující kvasinky potřebují na svou práci čas.

Pomalé je také zrání destilátu v dubových sudech. Dochází k němu ve výšce 2333 metrů nad mořem v tzv. Domu nad mraky. V jednom z nejvýše položených míst pro dozrávání alkoholických nápojů na světě se průměrná teplota drží pod 17 °C a zpomaluje tak zrání. Nižší atmosférický tlak a řidší vzduch pro změnu podporují infuzi chutí ze sudů, v nichž v minulosti zrály whiskey, sherry či kvalitní vína. Pod dirigentskou taktovkou master blenderky Loreny Vásquezové se v sudech míchají rumy různého stáří a sdílejí tak své chutě a aromata. Každá kapka guatemalských rumů Ron Zacapa má bohatý rodokmen a zajímavou historii a je jedno, zda sáhnete po nejrozšířenějším Ron Zacapa Centenario 23y či luxusnějších prémiových edicích. Na slabý článek v produktové řadě oceňované guatemalské značky nenarazíte.

Podobné příspěvky