Vaření s rumem: jak přidat špetku oblíbené suroviny

5/5 - (1 vote)

Vaření s rumem je zábava! Většina lidí si rum spojuje s pitím a kdo by jim mohl vyčítat tak chutnou řadu hotových nápojů a koktejlů s příchutí rumu na trhu? Kromě toho, že je rum jednou z nejoblíbenějších lihovin na světe, tak může rum také skvěle doplňovat jídlo – přináší hloubku chuti těžko napodobitelnou s jinými přísadami. Zde se podíváme na některé z našich oblíbených receptů na rum, které můžete snadno začlenit do svého denního plánu vaření.

Tmavý karamelový pudink

Pokud je vaším oblíbeným nápojem rum, proč ho nezkusit podávat vedle karamelového pudingu? Jednoduše vezměte svůj oblíbený recept na datlový pudink a před šleháním uvařte datle v rumu, dokud nebudou měkké a voňavé. Nejste si jisti, jaké množství rumu použít? Zhruba zdvojnásobte množství datlí, například ½ šálku datlí na 1 šálek rumu.

Slavnostní ovocný dort

Ovocný dort na Vánoce má každý rád – je to jeden z nejshovívavějších způsobů, jak zakončit rok v kruhu přátel a rodiny. Pokud si chcete dopřát rum v něčem sladkém, zkuste našlehat slavnostní ovocný dort. Podle základního receptu připravte dort. Až ho vytáhnete z trouby opečený a teplý, postříkejte ho zdravou dávkou oblíbeného rumu. To pomůže udržet dort měkký a zároveň dodá vašemu dezertu úroveň chuti.

Rumová vepřová pečeně

Rum a vepřové maso jdou k sobě jako vafle a zmrzlina. Chcete-li připravit dokonalé vepřové maso, nejprve rozmixujte 6 stroužků česneku, 2 šalotky, svazek petrželky, mořskou sůl, pepř, ¼ šálku limetkové šťávy a ¼ šálku rumu. Tu vetřete do dužiny vepřové panenky a nechte přes noc marinovat. Když přijde čas opékání, z vaší trouby se budou linout lahodné vůně rumu.

Banánové rumové palačinky

Kdo říká, že na rum je v 9 hodin ráno příliš brzy? Já určitě ne! Abyste svému dni dodali potřebný šmrnc, zkuste při mixování přidat kapku rumu podle vašeho preferovaného receptu na palačinky. Ne moc (dvě polévkové lžíce to postačí), ale jen tolik, aby to ráno nabralo šmrnc.

Vaření s rumem je zábava. Pokud máte ještě nějaké recepty, které můžete doplnit špetkou rumu, tak se o ně můžete podělit v komentářích.

I přes to, že se alkohol v těchto jídle převaří a „zmizí“, tak buďte opatrní. Pořiďte si nejlepší alkohol tester, abyste měli jistotu a mohli po konzumaci řídit 🙂

Vaječný koňak, Baileys a jiné krémové likéry

Rum se s oblibou používá do smetanových krémových likérů jako je například Baileys. Bohužel v receptech často najdete tuzemák, který nemá s rumem vůbec nic společného. Vyzkoušejte do svém receptu na vaječný koňak nebo Baileys zaměnit tuzemák například za rum Flor de Caña. Na 0,5l vaječného koňaku použijte cca 280-300ml tohoto skvělého rumu. Nestačíte se divit, o kolik stupínků výš vyletí chuť vašeho likéru. A může za to pouze kvalitní rum.

Podobné příspěvky