Druhy rumů se kterými se můžete setkat

5/5 - (3 votes)

Každý, kdo ve světě rumu stráví více než pět minut, začne znovu a znovu vidět určité pojmy. Některé jsou zakořeněné v kategorii, některé jsou nové a trendy. V dnešním článku vám představíme nejčastější druhy rumů, se kterými se můžete běžně setkat. Od těchto druhů rumů se rovněž odvozuje barva rumu.

Bílý rum

Bílý rum je zdánlivě nejjednodušší a ve skutečnosti nejsložitější termín, se kterým se můžete ve světě rumů setkat. Kromě zjevného – tj. je „bílý“ je do značné míry jedním z nejužitečnějších průvodců, jak bude rum chutnat.

Veškerý čerstvě destilovaný alkohol je čirý. Takže bílý rum může být čistý, rum s plným, intenzivním chuťovým profilem, nebo může být lehký, moderní rum vyráběný na účinném vícesloupcovém destilátu s chuťovým profilem, který je více podobný vodce. Může to být kombinace obojího. Kromě toho by mohl být nezralý nebo vyzrálý a poté barevně zbaven barev pomocí chytré filtrace. Může to být dokonce směsice všeho výše uvedeného.

Jediná věc, kterou můžete zaručit, je jeho jasnost. I když počkejte… Ve skutečnosti některým bílým rumům zbývá trochu barvy. Plantation White 3 Stars je toho jasným příkladem.

Někdy je žádoucí mít v rumových koktejlech bílý rum a já rozhodně dávám přednost tomu, aby moje Daiquiri nebo Mojito měly pěknou průsvitnost.

Obrovské množství značek označuje své rumy jako bílé, stříbrné nebo platinové a myslím, že předpokládají, že vy jako spotřebitel, budete vědět více o značce a druhu profilu chuti, který můžete očekávat. Na první pohled je jediným rozdílem mezi Bacardi Carta Blanca a Wray & Nephew Overproof rozdíl v síle (obsahu alkoholu v lahvi) – samozřejmě pokud jste je už ochutnali, tak budete vědět, že tomu tak opravdu není. Pokud byste věděli, jak se vyrábějí, tak byste byli se svými vědomostmi ještě dál.

Stačí říci, že spousta bílých rumů je opravdu docela bez chuti. Což je škoda.

Zlatý rum

Toto je další volný termín, který se odvozuje, aniž by byl konkrétní. Proces stárnutí v dřevěném sudu bude mít za následek, že rum získává barvu. Mezi časem a barvou určitě existuje korelace. Čím déle rum zraje, tím je pravděpodobnější, že získá tmavší barvu (čirý až citronový až zlatý až jantarový až mahagonový až hnědý). Nutno dodat, že tmavší neznamená vždy lepší!

Důležité pro stárnutí rumu je i to, zda byl použit nový sud, nebo už použitý. Zda byl hluboce ohořelý nebo lehce opečený? Nesmíme zapomenout na typ dřeva použitého při jeho konstrukci (francouzský vs americký dub nebo například Amburana). Všechny tyto faktory změní způsob, jakým rum nabírá barvu, ale také to, jak rum vyzraje chuťově.

Je na čase, abychom do rovnice přidali karamel. K úpravě barev v dávkách se často používá karamel. Trocha karamelu může pomoci doladit barvu daného rumu, jen někteří výrobci jej používají více, než je zdrávo.

Je pravdou, že starší neznamená vždy temnější a že tmavší rum neznamená lepší rum.

Tmavý rum

Jakýkoli rum, který se prodává jako tmavý nebo černý rum, bude s velkou pravděpodobností mladý rum s mnohem větším množstvím lihovinového karamelu. Budete chtít zažít „přilnavost“ nebo sucho na jazyku, které je způsobeno přítomností pravých tříslovin ve zralém rumu? Mladý, barevný rum to prostě nemá.

Navy rum

Stručně řečeno, Navy Rum je vysoce odolná směs různých značek rumu. Mluvíme o destinacích, jako je Guyana, Jamajka, Trinidad a Barbados.

Britské královské námořnictvo žíznilo po rumu, které trvalo od konce 16. století do 31. července 1970 ( Black Tot Day ). Byl to tak klíčový prvek, že „právo a privilegia“ námořníků byla vážná věc.

Nejsem si jistý, kde se objevila myšlenka přidání karamelového barviva, ale v dnešní době mnoho značek, které prohlašují, že jsou ‚námořnickým stylem‘, mají tendenci silně barvit své rumy. Rumy s nadměrným množstvím barviv mají obvykle hořkou příchuť, protože karamel je ve skutečnosti spálený cukr a už vůbec ne sladký. Pokud jde o námořnické rumy, barva je irelevantní – správný námořnický rum by měl být vysoce odolným (možná dokonce Overproof ) a směsí různých značek rumu.

Kořeněný rum

Kořeněný rum (Spiced Rum) je rum s přidanými aromaty. O každé značce, která označila jejich rumy jako kořeněné, je osvěžující upřímnost v tom, že jsou upřímní v tom, že láhev obsahuje více než jen rum. Je pravděpodobné, že bude obsahovat hodně cukru a dalších dochucovadel. Do této kategorie spadá mnoho místních rumů, které si rádi dopřejete během dovolené v Karibiku.


Méně nápadité značky používají o něco více než cukr a vanilku. Lepší značky používají koření a macerují je ve skutečném rumu. Tento proces je časově náročnější a očekávali byste, že lidské úsilí a výrobní náklady povedou k dražšímu produktu. Se syntetickými nebo přírodními aromaty se pracuje snáze a rychleji.

Zklamáním na kořeněných rumech je tendence stáčet se pod minimální úroveň obsahu alkoholu, která by je označila za „rum“. U nás v Evropě je to 37,5% ABV a mnoho rumů je 35% nebo nižší, někdy mnohem nižší. Malibu má například pouze 21% a mnoho maloobchodníků jej uvádí jako „rum“, i když je to skutečně „lihovina vyrobená z rumu“.

Kořeněné rumy se hodně používají na míchání rumu a coly, ale pokud hledáte nové nápady, jak pít kořeněný rum, jste na správném místě. Více se dozvíte v našem článku: Jak pít rum.

Anglický rum

Toto je první ze série klasifikací podle předchozích koloniálních okupantů. Opět je to hrozný způsob, jak druhý odhadnout, jaký profil chuti ve vaší sklenici bude pravděpodobně založen na tomto detailu.

To znamená, že rumy v „anglickém“ stylu mají tendenci (a já to zobecňuji docela dost) buď jako směsi čistých destilačních nádob, nebo hrnců a lihovin, což má za následek střední až těžší chuťový profil. Můžete skutečně očekávat, že rumy z Barbadosu (Mount Gay), Jamajky (Appleton), Svaté Lucie a Guyany (El Dorado) budou v „anglické“ stylu.

Demerara Rum

Demerara je označení pro rumy pocházející z Guyany. Spojením je řeka Demerara, na které se nachází zařízení Demerara Distillers Limited (DDL) (výrobce rumů řady El Dorado).

Rumy, které se tam vyrábějí, nejsou vyrobeny z cukru Demerara. Demerara je pěkná visačka, ale sama o sobě vlastně nic neznamená. Dobrá část pojmu rumy produkované DDL spočívá v tom, že mohou obsahovat rumy vyrobené na kterémkoli místě, jako je Port Mourant, dvojitý dřevěný hrnec nebo Enmore, dřevěný Coffey, který pomáhá dát Rumům tak výrazný profil.

Španělský rum

Španělské rumy bývají z profilu světlejší díky tendenci používat moderní vícekolonovou destilaci. Musíte je hlouběji zkoumat, abyste skutečně porozuměli způsobu, jakým mohou chutnat.

Kubánské rumy (a do toho zahrnu Bacardi v kubánském stylu) budou jako součást směsi rumů používat „těžší“ (méně rektifikovaný) rum. Aniž byste museli dlouze mluvit o destilaci, je to způsob, jak přiblížit plnější chuť. Je to jen přiblížení, ale přidává to něco, co ho odlišuje od velmi lehkých rumů.

Solera Rum

Systém Solera pro stárnutí rumu byl poprvé koncipován ve Španělsku. Cílem bylo (a stále je) vytvoření konzistentního, spolehlivého a tedy kvalitního rumu. Sudy jsou uspořádány v řadách od základů, přičemž nejnižší vrstva sudů obsahuje nejstarší zestárlou kapalinu. Teorie je jednoduchá: mladý rum je z hlediska dospělosti ovlivněn starším rumem v sudu, do kterého byl umístěn.

Solera je možná poněkud matoucí systém zrání a proto je hodně nepochopená. Možná se jedná o pojem implikovaného věkového prohlášení výrazným použitím čísla na etiketě láhve, což je místo sporu. Ale jakmile uvidíte slovo Solera, nechoďte hledat věkové prohlášení. Víte, že to bude směsice mladých a starých rumů. Zbytek je na vašem patře a vaší peněžence.

Některé příklady rumů Solera jsou Botran, Zacapa, La Hechicera, Santa Teresa a Ron Montero.

Francouzský nebo Agricole Rhum

Agricole Rhum je něco, co je pro rum/rhum vyrobeno z třtinové šťávy. Ačkoli je s ním Rhum Agricole často spojován, neomezuje se pouze na francouzský Karibik. A co víc, ne všechny ostrovy ve francouzském Karibiku produkují výhradně rumy (nebo by to měly být Rhumy?) Z fermentované šťávy z cukrové třtiny. Ale všechny ostatní kategorie rumů, o nichž se zde dnes hovoří, jsou vyráběny téměř výhradně destilací fermentované melasy.

Rum vyrobený z třtinové šťávy může vykazovat velmi odlišný chuťový profil – ovocný , travnatý a zářivý z melasy.

Převážná většina Rhumů vyráběných na Martiniku se řídí Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), což znamená, že aby se Rhum přizpůsobil, musí být vyroben určitým způsobem. To by vás mohlo vést k názoru, že všechny budou chutnat stejně a přestože existují společné vlastnosti, AOC je dostatečně otevřený, aby umožnil každé značce rozvíjet svůj vlastní styl.

Podobné příspěvky